A cserépkályha és a kandalló üzemeltetéséhez elengedhetetlen a megfelelő huzatú kémény. Nem megfelelő huzat esetén a kandalló vagy a cserépkályha füstölni fog. Kandallókhoz legalább 180 mm-es, de lehetőleg 200 vagy 250 mm-es kéményátmérő az ajánlott. De a pontos méret minden esetben függ a tűztér típusától, melyet a gyártók megadnak. A legtöbb tűztérbetéthez elég a 180 mm-es belső átmérővel rendelkező kémény, ám egyes – különösen nagy, esetleg több oldalon üveges – tűzterek ennél nagyobbat igényelnek. Vizes betét alkalmazásánál érdemes a 250 mm-es kémény mellett dönteni, mivel a betétben lévő víz lehűti a füstgázt, ezáltal csökken a kémény huzata.

Cserépkályha már 140 mm-es, kistéglás kéménybe is köthető, de ha megoldható, érdemes 180 vagy 200 mm-es átmérőjű kéményt használni. Általánosságban elmondható, minél magasabb és nagyobb átmérőjű a kémény, annál nagyobb huzattal rendelkezik. A kémény mérete továbbá hatással van a cserépkályhára rakható ajtó méretére is. Minél nagyobb ajtót teszünk a cserépkályhára, annál nagyobb átmérőjű kémény szükséges, ugyanis a cserépkályha ajtajának kinyitásakor a tűztérben lévő füstöt kiránthatjuk, ha a kémény nem tudja elszívni azt.  A nagy – minimum 40*40 cm-es – látványajtókhoz minimum 180 mm-es kémény az ajánlott. Vigyázni kell arra is, hogy ne válasszunk túl nagy kéményt, ez ugyanis a cserépkályha gyors kihűlését okozhatja. A legjobb megoldások egyike lehet, ha kifejezetten cserépkályhákhoz gyártott Leier vagy Schiedel kéményt vásárol. Az átmérő mellett a magasság is meghatározó tényező egy kémény esetében.  Általános szabályok a kémény építéséhez:

  1. a kémény magassága nem lehet 420 cm-nél alacsonyabb a bekötéstől számítva
  2. a kémény kitorkolása 40 cm-el a tetőgerinc fölött kell lennie
  3. legkisebb vízszintes távolság a tető síkjától 230 cm
  4. Tetőn elhelyezett nyílászárótól való távolsága 100 cm

Ha szeretné ellenőrizni, hogy kéményében megfelelően erős-e a huzat, tegyen egy A/4-es papírt a tisztítónyílásra. Amennyiben a papír nem mozdul el, a huzat elég erős.

 

Új építésű háznál kötelező, de meglévő kályháknál is ajánlott ún. kéménykör számítást végezni, amely a levegő bevezetését, a cserépkályhát vagy kandallót, ill. a kéményt méretezi. A tökéletes működéshez ugyanis mindháromnak összhangban kell lennie. Egy megfelelő programmal kiszámítható, hogy a házba érkező külső levegő (ami érkezhet a nyílászáróba szerelt légbevezetőből, fali szellőzőből, vagy egy minimum 160 mm-es PVC csőből az aljzatbeton alól) elegendő-e az égéshez, valamint, hogy a keletkező füstgáz el tud-e távozni a kéményen keresztül. Ezen kívül azt is megtudhatjuk, hogy a légbevezetés és a kályha huzatigényének összege alacsonyabb-e a kémény tényleges huzatánál, mert ez biztosítja, hogy a kémény valóban el tudja szívni a füstgázt.


<< vissza