A cserépkályha és a kandalló üzemeltetéséhez elengedhetetlen a megfelelő huzatú kémény. Nem megfelelő huzat esetén a kandalló vagy a cserépkályha füstölni fog. Kandallókhoz legalább 180 mm-es, de lehetőleg 200 vagy 250 mm-es kéményátmérő az ajánlott. De a pontos méret minden esetben függ a tűztér típusától, melyet a gyártók megadnak. A legtöbb tűztérbetéthez elég a 180 mm-es belső átmérővel rendelkező kémény, ám egyes – különösen nagy, esetleg több oldalon üveges – tűzterek ennél nagyobbat igényelnek. Vizes betét alkalmazásánál érdemes a 250 mm-es kémény mellett dönteni, mivel a betétben lévő víz lehűti a füstgázt, ezáltal csökken a kémény huzata.

Cserépkályha már 140 mm-es, kistéglás kéménybe is köthető, de ha megoldható, érdemes 180 vagy 200 mm-es átmérőjű kéményt használni. Általánosságban elmondható, minél magasabb és nagyobb átmérőjű a kémény, annál nagyobb huzattal rendelkezik. A kémény mérete továbbá hatással van a cserépkályhára rakható ajtó méretére is. Minél nagyobb ajtót teszünk a cserépkályhára, annál nagyobb átmérőjű kémény szükséges, ugyanis a cserépkályha ajtajának kinyitásakor a tűztérben lévő füstöt kiránthatjuk, ha a kémény nem tudja elszívni azt.  A nagy – minimum 40*40 cm-es – látványajtókhoz minimum 180 mm-es kémény az ajánlott. Vigyázni kell arra is, hogy ne válasszunk túl nagy kéményt, ez ugyanis a cserépkályha gyors kihűlését okozhatja. A legjobb megoldások egyike lehet, ha kifejezetten cserépkályhákhoz gyártott Leier vagy Schiedel kéményt vásárol. Az átmérő mellett a magasság is meghatározó tényező egy kémény esetében.  Általános szabályok a kémény építéséhez:

  1. a kémény magassága nem lehet 420 cm-nél alacsonyabb a bekötéstől számítva
  2. a kémény kitorkolása 40 cm-el a tetőgerinc fölött kell lennie
  3. legkisebb vízszintes távolság a tető síkjától 230 cm
  4. Tetőn elhelyezett nyílászárótól való távolsága 100 cm

Ha szeretné ellenőrizni, hogy kéményében megfelelően erős-e a huzat, tegyen egy A/4-es papírt a tisztítónyílásra. Amennyiben a papír nem mozdul el, a huzat elég erős.

 

Új építésű háznál kötelező, de meglévő kályháknál is ajánlott, kéménykör számítást végezni, amely a levegő bevezetést, a cserépkályhát vagy kandallót és a kéményt méretezi. Ugyanis a tökéletes működéshez e háromnak összhangban kell lennie. A program kiszámolja, hogy a házba érkező külső levegő, ami érkezhet a nyílászáróba szerelt légbevezetőből, vagy egy fali szellőzősből, vagy egy minimum 160 mm pvc csőből a aljzatbeton alól, elegendő levegőt biztosít e az égéhez és a keletkezett füstgáz mennyisége el tud e távozni a kéményen keresztül. Ezen felül vizsgálja, hogy a légbevezetés huzatigényének és a kályha huzatigényének összege alacsonyabb e kémény tényleges huzatánál, mert ez biztosítja hogy a kémény el tudja szívni a keletkező füstgázt.


<< vissza