2014. július 12-én, szombaton nem mindennapi látványban volt része az őrségi Nemzetközi Fazekas napok látogatóinak. Közel húsz cserépkályhás mester keverte az agyagot, vágta a siffert, rakta a kályhacsempét Magyarszombatfán, a MAT Kerámia Kft. kályhacsempegyártó üzeme előtt a látogatótéren.

Itt, az érdeklődő közönség szeme láttára épült egyszerre közel húsz hordozható, mobil cserépkályha, emelkedtek a kályhacsempe sorok, alakultak a füstjáratok, kerültek végül keretes platnik az elkészült cserépkályhákra. Talán még sosem épített egy helyen,  egy időben ennyi kályhásmester Magyarországon cserépkályhát, méghozzá ekkora média érdeklődés mellett.

Sokéves álom valósult meg ezzel, több hónapnyi szervezőmunkát követően. A MAT Kerámia Kft. ügyvezető igazgatója, Apagyi Zsolt által megálmodott Jótékonysági Kályhaépítő Verseny idén első ízben zajlott le. Eredményeképp szeptember hónapban húsz darab új hordozható cserépkályha kerül a Magyar Vöröskereszthez adományként, rajtuk keresztül pedig egy-egy valóban rászoruló családhoz.

Sokan álltak a kezdeményezés mellé a MAT Kerámia Kft. megbízható üzleti partnerei közül: a tűzállóanyag gyártással európai szinten foglalkozó RATH-Group vállalatcsoport, a hazai szilikátipar vezető gyártója, az INTERKERÁM Kft., a minőségi nyílászárókat gyártó és forgalmazó zalaegerszegi székhelyű WINDOOR DESIGN Kft., a résztvevőknek kemencés langallót, babos káposztát és tejfölös dödöllét készítő, szinte teljes személyzetével kitelepült Jánkahegyi Gyuri Csárda.

A rendezvényt Apagyi Zsolt ügyvezető igazgató nyitotta meg délelőtt kilenc órakor. Az ünnepélyes megnyitón jelen volt és az eseményt méltatta Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi Iparkamara elnöke, Kovács Vince, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és Nagy András, a Magyarországi Cserépkályhások és Kandallóépítők Országos Ipartestületének alelnöke, a szakmai verseny zsűritagjai. Albert Attila, Magyarszombatfa polgármestere, emellett az esemény lelkes fővédnöke, Pindroch Csaba színművész és Verebes István színművész, színházigazgató-rendező.

Köszönet Mindannyiuknak, és Mindenkinek, aki munkájával odaadóan segítette ennek a hétvégének a megvalósulását. Nem utolsósorban pedig köszönet azoknak az építőmestereknek, akik szabadidejüket feláldozva önzetlenül vállalták ezeknek a cserépkályháknak a felépítését.

A Jótékonysági Kályhaépítő Versenyen a szakmai harmadik helyezett ifj. Francsics István lett, aki ezzel a teljesítményével fiatal kályhaépítőként Magyarországot képviselheti majd a welsi Európai Cserépkályha és Kandalló Szakkiállításon lévő kályhás versenyen 2015-ben. Második helyezett Horváth Attila dunaföldvári kályhás, az első helyezett Molnár György, Somlószőlősről. A leggyorsabban Simon András építette fel a kályháját, nem véletlenül: édesapja is kályhás, kettejük együttes munkáját senki nem tudta felülmúlni. A gyorsasági versenyt végül Tömösváry Norbert kályhás nyerte. Az építésben a többi helyszínen is akadt segítség bőven: feleségek, barátnők, sőt a következő kályhásnemzedék legifjabb képviselői is szép számban jelen voltak a MAT Kerámiánál megszokott módon családias hangulatú eseményen.

Az elkészült kályhák dokumentációját Apagyi Zsolt ügyvezető igazgató adta át ünnepélyes keretek között, a délután méltó lezárásaképpen Polacsek Györgyinek, a Magyar Vöröskereszt képviselőjének.

Ha egy álom testet ölt, és megvalósul, az általában egy mérföldkő elérését jelenti. Örülünk, hogy elértük ezt a mérföldkövet, hogy a magyarszombatfai kályhacsempegyártás itt tart mára. Úgy gondoljuk, ez a támogatás szimbolikus értéket is hordoz: hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy a meleg, a tűz eljusson, ott legyen Magyarország minden otthonában.


<< vissza