Facebook

A megfelelő kémény

Nyomtat Email

A cserépkályha üzemeltetéséhez elengedhetetlen a kémény megfelelő huzata. Ha ez nincs meg, a kandalló vagy a cserépkályha füstölni fog. Kandallókhoz legalább 160 mm-es, de lehetőleg 180 vagy 220 mm-es kéményátmérő az ajánlott. A pontos méret minden esetben függ a tűztér típusától, ezt a gyártók meg is adják. A legtöbb tűztérbetéthez elég a 180 mm-es belső átmérővel rendelkező kémény, ám egyes – különösen nagy, esetleg több oldalon üveges – tűzterek ennél nagyobbat igényelnek. Vizes betét alkalmazásánál is érdemes a 220 mm-es kémény mellett dönteni, a betét ugyanis lehűti a füstgázt, ami miatt csökken a huzat ereje.

Cserépkályha már 140 mm-es kistéglás kéménybe is köthető, de ha megoldható, érdemes 160 vagy 180 mm-es átmérőjű kéményt használni. Általánosságban elmondható, minél magasabb és nagyobb átmérőjű a kémény, annál nagyobb huzattal rendelkezik. A kémény mérete továbbá hatással van a cserépkályhára rakható ajtó méretére is. A nagy – minimum 40*40 cm-es – látványajtókhoz minimum 180 mm-es kémény az ajánlott. Vigyázni kell arra is, hogy ne válasszunk túl nagy kéményt, ez ugyanis a cserépkályha gyors kihűlését okozhatja. A legjobb megoldások egyike lehet, ha kifejezetten cserépkályhákhoz gyártott Leier vagy Schiedel kéményt vásárol. Az átmérő mellett a magasság is meghatározó tényező egy kémény esetében: általános szabály, hogy a kémény nem lehet 420 cm-nél alacsonyabb.

Ha szeretné ellenőrizni, hogy kéményében megfelelően erős-e a huzat, tegyen egy A/4-es papírt a tisztítónyílásra. Amennyiben a papír nem mozdul el, a huzat elég erős.

Utolsó frissítés: 2015 december 08. (kedd) 15:38